Kokemusasiantuntijat.

Mikä on omaishoidon kokemusasiantuntija?

Omaishoidon kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtainen kokemus omaishoidosta, ja joka on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen (OKA®). Kokemus ei yksin riitä tekemään ihmisestä kokemusasiantuntijaa, vaan henkilön kouluttautumisella kokemusasiantuntijaksi on suuri merkitys. Koulutus ei ole ammattitutkinto.

Omaishoidon koulutetuilla kokemusasiantuntijoilla on tietoa omaisen roolista, sairastamisesta, mahdollisesta kuntoutumisesta, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä muista omaishoidon osa-alueista oman kokemuksensa pohjalta. Omaishoidon koulutettu kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä elämän muutokseen sekä siihen sopeutumiseen. Kokemusasiantuntijalla on halu kehittää palveluita tai auttaa muita oman kokemuksensa pohjalta.

OKA®-koulutus antaa valmiuksia toimia erilaisissa kokemusasiantuntijan tehtävissä. Näitä voivat olla esimerkiksi

  • kokemuspuheenvuoro esimerkiksi opiskelijoille, eri alojen ammattilaisille tai muille ryhmille
  • palveluiden kehittäminen erilaisissa työryhmissä yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja päättäjien kanssa
  • ryhmänohjaajana toimiminen
  • haastattelujen antaminen
  • blogitekstin tms. kirjoittaminen yhdistyksen julkaisuihin
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Haku koulutukseen

Haku omaishoidon keväällä 2024 alkavaan kokemusasiantuntijakoulutukseemme on päättynyt. Ilmoitamme, kun seuraava kokemusasiantuntijakoulutus on suunnitteilla.

Kokemuksia koulutuksestamme

Ensimmäiseen omaishoidon kokemusasiantuntijakoulutukseemme osallistunut Johanna on kirjoittanut ajatuksiaan koulutuksestamme blogissaa Omaishoitaja autismin aallokoissa. Pääset lukemaan kirjoituksen alla olevasta painikkeesta.

Kokemusasiantuntijan tilaaminen

Keväällä 2023 valmistuneita koulutettuja omaishoidon kokemusasiantuntijoitamme voi tilata pitämään puheenvuoron, alustuksen tai vierailemaan erilaisiin tilaisuuksiin. Kysy lisätietoja tai pyydä kokemusasiantuntija omaan tilaisuuteesi ottamalla yhteyttä yhteydenotto@msol.fi tai täyttämällä sivuvalikosta löytyvä lomake.

Osa tekstistä lainattu Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n sivuilta www.polli.fi

Meidät löydät: Omatori, Porrassalmenkatu 21, 2. kerros (hissi), 50100 Mikkeli | puh. 044 944 8493