Kokemusasiantuntijat.

Mikä omaishoidon kokemusasiantuntija?

Omaishoidon kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtainen kokemus omaishoidosta ja joka on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen (OKA®). Kokemus ei yksin riitä tekemään ihmisestä kokemusasiantuntijaa, vaan henkilön kouluttautumisella kokemusasiantuntijaksi on suuri merkitys. Koulutus ei ole ammatitutkinto.

Omaishoidon koulutetuilla kokemusasiantuntijoilla on tietoa omaisen roolista, sairastamisesta, mahdollisesta kuntoutumisesta, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä muista omaishoidon osa-alueista oman kokemuksensa pohjalta. Omaishoidon koulutettu kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä elämän muutokseen sekä siihen sopeutumiseen. Kokemusasiantuntijalla on halu kehittää palveluita tai auttaa muita oman kokemuksensa pohjalta.

OKA®-koulutus antaa valmiuksia toimia erilaisissa kokemusasiantuntijan tehtävissä. Näitä voivat olla esimerkiksi

 • kokemuspuheenvuoro esimerkiksi opiskelijoille, eri alojen ammattilaisille tai muille ryhmille
 • palveluiden kehittäminen erilaisissa työryhmissä yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja päättäjien kanssa
 • ryhmänohjaajana toimiminen
 • haastattelujen antaminen
 • blogitekstin tms. kirjoittaminen yhdistyksen julkaisuihin
Kuvan sisältö avattu tekstissä.
Mainos omaishoidon kokemusasiantuntijakoulutuksesta

Koulutus

Omaishoitajien kokemusasiantuntijakoulutus (OKA®)  on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n kehittämä kokemusasiantuntijan koulutusmallin erityisesti omaishoitoon. Järjestämme nyt ensimmäistä kertaa kokemusasiantuntijakoulutusta Etelä-Savossa yhteistyössä Pieksämäen Omaishoitajat ry:n sekä Savonlinnan Seudun Omaishoitajat ry:n kanssa. Koulutus alkaa syksyllä 2022 ja kestää noin seitsemän kuukautta. Kouluttajina toimivat OKA®-ohjaajakoulutuksen käyneeet ohjaajat.

Tavoitteenamme on saada koulutukseemme monipuolinen joukko erilaisia omaishoitajia, jotta saisimme myös tätä kautta näkyviin omaishoidon moninaisuuden ja erilaiset näkökulmat. Vois siis olla nykyinen tai entinen omaishoitaja, hoitaa puolisoasi, lastasi, appivanhempaasi tai muuta läheistäsi. Olemme kiinnostuneita juuri sinun tarinastasi.

Koulutus antaa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana erilaisissa kokemusasiantuntijatehtävissä. Koulutus toimii osallistujille voimauttavana ja myönteisiä merkityksiä lisäävänä kokemuksena. 

Koulutus ei ole hoito-, kuntoutus- tai psykoterapiaryhmä. Koulutus ei ole myöskään täydennyskoulutus sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille, vaan se pohjautuu oman kokemuksellisuuden tutkimiseen ja tarkasteluun. 

Koulutus järjestetään yhdistellen etä- ja lähitapaamisia. Etätapaamisille on mahdollista osallistua myös tulemalla paikan päälle toimistollemme. Kuitenkin erilaisten etälaitteiden hallinta on tärkeää, jos esimerkiksi et joskus pääse paikan päälle. Nykyaikana myös erilaisia kokemusasiantuntijan tehtäviä voi hoitaa etäyhteyksin (esim. puheenvuoro jollekin ryhmälle), joten perustaidot on tärkeää olla hallussa.


Edellytykset

 • Sinulla on omakohtaista kokemusta omaishoitajuudesta
 • Olet valmis kertomaan omasta kokemuksestasi ja haluat sen kautta tuoda omaishoitoa tunnetuksi positiivisessa ja kehittävässä mielessä
 • Olet valmis kuulemaan myös toisten kokemuksia
 • Olet motivoitunut osallistumaan ja valmis toimimaan ryhmässä
 • Pystyt sitoutumaan seitsemän kuukautta kestävään koulutukseen
 • Sinulla on hyvä suullinen suomen kielen taito
 • Perustaidot etäyhteyksien käytössä


Aikataulu

Ma 17.10.22 verkkokoulutus klo 17-20

Ma 7.11.22 verkkokoulutus klo 17-20

La-su 19.-20.11.22 lähiopetusviikonloppu

Ke 7.12.22 verkkokoulutus klo 17-20

To 12.1.23 verkkokoulutus klo 17-20

La-su 28.-29.1.23 lähiopetusviikonloppu

Ke 8.2.23 verkkokoulutus klo 17-20

Ke 22.2.23 verkkokoulutus klo 17-20

Ke 8.3.23 verkkokoulutus klo 17-20

Ke 22.3.23 verkkokoulutus klo 17-20

La 22.4.23 lähitapaaminen ja valmistujaiset


Hakeminen

Koulutukseen hakeminen on kaksivaiheinen. Ensimmäinen haku tehdään kirjallisella hakemuksella, jonka jälkeen kutsumme hakijat haastatteluun. Tämän jälkeen valitsemme koulutukseen sopivat osallistujat. Paikkoja on rajoitetusti. 

Haku on päättynyt ja koulutus alkanut. Koulutuksen edetessä laitamme lisää tietoa tälle sivustolle kokemusasiantuntijuuteen liittyen.

Osa tekstistä lainattu Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n sivuilta www.polli.fi

Meidät löydät: Omatori, Porrassalmenkatu 21, 2. kerros (hissi), 50100 Mikkeli | puh. 044 944 8493