Olemmeko me omaishoitoperhe?

Omaishoito koskettaa perheen aikuisia, lapsia sekä arjen tärkeitä läheisiä kuten isovanhempia tilanteessa, jossa perheen lapsella/lapsilla on jokin vamma, pitkäaikaissairaus tai jokin muu erityisen tuen tarve kuten jokin neuropsykiatrian kirjon häiriön tai mielenterveyden pulma. Kunnan kanssa solmittua omaishoidon sopimusta ei tarvita, jotta voidaan puhua omaishoidosta.


Järjestön näkökulmasta omaishoidosta voidaan puhua kaikissa tilanteissa, joissa huoli lapsen tai nuoren poikkeavasta kasvusta ja kehityksestä herää esimerkiksi vanhemmalle, isovanhemmalle tai ammattilaisille. Omaishoitotilanteen tunnistaminen lapsiperheessä  voi olla joissain tilanteissa hankalaa, sillä jokaisen perheen tilanne muodostuu yksilöllisesti.


Lapsiperhettä koskettavassa omaishoidossa keskiössä on lapsen kasvun ja kehityksen turvaaminen, vanhemman kasvatustehtävän tukeminen ja koko perheen dynamiikan vahvistaminen. Ennen omaishoito tilannetta olemassa olleet pari- ja perhesuhteet  voivat muuttua omaishoidon astuessa osaksi perheen arkea, jolloin tärkeää on, että koko perhe ja kaikki sen eri jäsenet saavat tukea tilanteeseensa.

Meidät löydät: Omatori, Porrassalmenkatu 21, 2. kerros (hissi), 50100 Mikkeli | puh. 044 944 8493