Olenko omaishoitaja?

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Yhdistyksellä käytämme omaishoitajasta Suomen Omaishoidon Verkoston (2007) määritelmää: "Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti." 

Suomessa arvioidaan olevan n. 350 000 henkilöä, jotka toimivat läheisensä pääasiallisina auttajina. Omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa heistä on tehnyt noin 50 200, eli suurin osa heistä ei kuulu lakisääteisen omaishoidon tuen piiriin. Hyvinvointialueen kanssa tehtävä omaishoitosopimus ei ole edellytys omaishoitajana toimimiseen. 


Miksi on tärkeää tunnistautua omaishoitajaksi?

Omaishoitaja-sana saattaa tuntua sinulle vieraalta. Vammaiselle tai pitkäaikaissairaalle lapsellesi olet ensisijassa vanhempi. Puolisona voit ajatella, että molemminpuolinen tuki ja huolenpito ovat luonnollinen osa yhteistä arkea. Ikääntyvien vanhempiesi avun tarve on lisääntynyt huomaamatta. Olet toiminut tilanteen mukaan, kunnes jonakin päivänä huomaat, että arkesi on täyttynyt toisen ihmisen tukemisesta tai auttamisesta. Joskus ymmärrät olevasi omaishoitaja vasta vuosien hoivatyön jälkeen.

Omaishoitajana sinulla on tiettyjä oikeuksia sekä mahdollisuus saada tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, taloudelliseen tilanteeseen sekä läheisesi avustamiseen. Sopimuksen tehneelle omaishoitajalle kuuluu myös lakisääteinen tapaturmavakuutus, joka koskee hoitotilanteissa tapahtuvia tapaturmia.


Mistä tiedän, olenko omaishoitaja?

Seuraavat kysymykset voivat auttaa tunnistamaan, onko sinulla omaishoitotilanne:

  • Onko läheisesi sairastunut tai vammautunut?
  • Autatko häntä arjen toimissa?
  • Oletko usein huolissasi läheisestäsi tai elämäntilanteestasi?
  • Jäävätkö omat toiveesi ja tarpeesi taustalle?
  • Onko vastuunjako perheessä muuttunut?
  • Onko asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä virastoissa lisääntynyt?
  • Pitääkö sinun hankkia tilapäishoitaja läheisellesi, kun et itse ole läsnä?
  • Oletko huomannut edellä mainittujen asioiden kuormittavan sinua?

Jos vastasit useampaan kysymykseen "kyllä", perheessänne saattaa olla alkava tai jo alkanut omaishoitotilanne. Se ei kuitenkaan suoraan kerro, oletko oikeutettu omaishoidon tukeen.

Omaishoidon tukea haetaan hyvinvointialueelta ja tuen myöntämisen edellytykset määritellään laissa.  Mikään tietty diagnoosi ei oikeuta tai edellytä omaishoidon tukea. Omaishoidon tukeen ei ole oikeutta, mikäli avun tarve on esimerkiksi pelkästään ruoanlaitossa, siivouksessa, pihatöissä tai asioinnissa kodin ulkopuolella. Arvioinnissa otetaan huomioon myös perheen normaalit sisäiset vastuut, esimerkiksi puolisoiden välinen tavanomainen auttaminen ja vanhempien tavanomainen vastuu lapsesta.


Tunnistautumisen myötä voit pohtia:

  • Kuinka paljon hoitovastuuta voit kantaa?
  • Kenen kanssa voit jakaa hoitovastuuta?
  • Mihin voimasi ja aikasi riittävät?
  • Kuinka yhteensovittaa ansiotyö ja omaishoito?
  • Mitä tietoa ja minkälaista tukea tarvitset?
  • Kuka sitä voisi antaa?
  • Oletko tietoinen omaishoidon tuesta ja sen hakemisen kriteereistä?

Et ole yksi -tietoa ja tukea on saatavilla.

Yhdistyksemme tarjoaa henkilökohtaista keskustelutukea, jos haluat esimerikiksi keskustella omasta tilanteestasi tai saada apua  omaishoidon tuen hakemuksen täyttämiseen. 

Keskustelutuki voidaan järjestää toiveidesi mukaan joko puhelimitse, etäyhteydellä tai toimistollamme. Parhaiten saat varattua kiireettömän ajan itsellesi jättämällä yhteydenottopyynnön järjestöavustajallemme puh. 044 944 8493 tai sähköpostitse yhteydenotto@msol.fi


Ovet-valmennus on tarkoitettu juuri Sinulle, vasta aloittava omaishoitaja.
Valmennuksesta saat mukaasi tuhdin tietopaketin, vertaistukea ja keinoja uuden elämäntilanteen haltuunottamiseen. 

Lue lisää Ovet-valmennuksista:

Meidät löydät: Omatori, Porrassalmenkatu 21, 2. kerros (hissi), 50100 Mikkeli | puh. 044 944 8493