Koulutus

Omaishoitajien kokemusasiantuntijakoulutus (OKA®)  on Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n kehittämä kokemusasiantuntijan koulutusmallin erityisesti omaishoitoon. Ensimmäinen kokemusasiantuntijakoulutus järjestettiin Etelä-Savossa syksyllä 2022 yhteistyössä Pieksämäen Omaishoitajat ry:n sekä Savonlinnan Seudun Omaishoitajat ry:n kanssa. Kouluttajina toimivat OKA®-ohjaajakoulutuksen käyneet ohjaajat.

Tavoitteenamme on kouluttaa monipuolinen joukko kokemusasiantuntijoita, jotta saisimme myös tätä kautta näkyviin omaishoidon moninaisuuden ja erilaiset näkökulmat. Koulutukseen voi hakeutua nykyinen tai entinen omaishoitaja, joka hoitaa puolisoaan, lastaan, appivanhempaansa tai muuta läheistä henkilöä. Olemme kiinnostuneita juuri sinun tarinastasi.

Koulutus antaa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana erilaisissa kokemusasiantuntijatehtävissä. Koulutus toimii osallistujille voimauttavana ja myönteisiä merkityksiä lisäävänä kokemuksena. 

Koulutus ei ole hoito-, kuntoutus- tai psykoterapiaryhmä. Koulutus ei ole myöskään täydennyskoulutus sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille, vaan se pohjautuu oman kokemuksellisuuden tutkimiseen ja tarkasteluun. 


Edellytykset

  • Sinulla on omakohtaista kokemusta omaishoitajuudesta
  • Olet valmis kertomaan omasta kokemuksestasi ja haluat sen kautta tuoda omaishoitoa tunnetuksi positiivisessa ja kehittävässä mielessä
  • Olet valmis kuulemaan myös toisten kokemuksia
  • Olet motivoitunut osallistumaan ja valmis toimimaan ryhmässä
  • Pystyt sitoutumaan seitsemän kuukautta kestävään koulutukseen
  • Sinulla on hyvä suullinen suomen kielen taito
  • Perustaidot etäyhteyksien käytössä

Seuraava koulutus alkaa alkuvuodesta 2024, pysy kuulolla!

Kokemuksia koulutuksestamme

Ensimmäiseen omaishoidon kokemusasiantuntijakoulutukseemme osallistunut Johanna on kirjoittanut ajatuksiaan koulutuksestamme blogissaa Omaishoitaja autismin aallokoissa. Pääset lukemaan kirjoituksen alla olevasta painikkeesta.