Työikäiset omaishoitajat

Joka kolmas työssäkäyvä hoitaa läheistään. Oletko sinä yksi heistä?

Monilla on kaksi työtä: ansiotyö ja hoivatyö. Arviolta noin 700 000 meistä tavallisista työssä käyvistä suomalaisista huolehtii päivätyönsä ohella iäkkäästä, sairaasta tai vammautuneesta läheisestään. 

Elämään mahtuu monia ajanjaksoja, jolloin työn ja perheasioiden yhteen sovittaminen on vaikeaa. Ruuhkavuodet eivät koske vain pikkulapsiarkea, vaan monella on vastuu myös ikääntyneen tai sairaan vanhemman tai muun läheisen hoitamisesta. Hoitojärjestelyt, unen puute, käytännön asioiden hoitaminen kesken työpäivän, oman ajan vähyys ja huoli läheisestä voivat kuormittaa niin henkisesti kuin fyysisesti. Moni auttaa läheistään myös pitkän välimatkan päästä.

Mahdollisuus työn ja perheen yhteensovittamiseen on tärkeää, jotta omainen voi huolehtia samalla kertaa työstään, toimeentulostaan ja läheisensä hoidosta.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
Sinulla voi olla mahdollisuus erilaisiin joustoihin. Lisätietoa voit kysyä esimerkiksi sosiaali- ja terveyhdenhuollosta, työterveydestä tai paikalliselta omaishoitoyhdistykseltä.

Lisätietoja

Lisätietoa lapsiperheille olemme koonneet sivustomme Lapsiperheille -osioon, johon pääset ylhäältä valikosta. Ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamisesta sekä ruuhkavuosista voit lukea lisää omaishoitajaliiton sivuilta:

Infokuvat Ruuhkavuodet. Aina käynnissä -materiaaleista.