Yhdistyksen historia lyhyesti

1994

Kerhomuotoinen toiminta alkaa Omaishoitajat ja Läheiset liitto ry:n aloitteesta. Ensimmäinen vetäjä Irma Taskinen. Kerho toimii vertaisryhmänä omaishoitajille, ja he järjestävät myös retkiä.

1996

Omaishoitajien lomittajapalvelu alkaa Mikkelissä ensimmäisten joukossa koko Suomessa kerhon aloitteen ansiosta. Lomittajana toimii Sirpa Maanonen.

2001

Kerho rekisteröityi yhdistykseksi 30.4.2001. Heinäkuussa yhdistys anoi kirjeitse Mikkelin kaupungilta toimitilat. Yhdistys anoi avustuksia toiminnan tukemiseksi, ja tukea saatiin mm. kaupungilta ja Zona-yhdistykseltä.

Yhdistyksen virallinen rekisteröintipäivä on 24.8.2001 ja ensimmäinen vuosikokous pidettiin. 2.10.2001. Ensimmäisen vuoden loppuun mennessä yhdistyksellä oli 62 jäsentä. Jäsenmaksu oli 85 markkaa.

Lähetetään ensimmäinen projektihakemus RAY:lle.

2006

VENE-projekti (2006-2008) käynnistyy RAY:n tukemana ja yhdistykseen palkataan ensimmäinen työntekijä Leena Herranen. Yhdistyksen toimialueena on yhdeksän Mikkelin seudun kuntaa. VENE-projektin aikana käynnistettiin vertaistukiryhmiä niihin kuntiin, joissa sitä ei vielä ollut. Projektin aikana koulutettiin myös 12 vertaisohjaajaa alueen 11 vertaisryhmään. Vertaisohjaajat ovat vapaaehtoisia tai seurakunnan tai kunnan työntekijöitä.

Projektin toimesta perustettiin kuntiin myös omaishoidon yhdyshenkilöiden verkosto, joka kokoontui säännöllisesti. Tavoitteeksi tuli omaishoitokäytäntöjen yhtenäistäminen alueella. Tämä tavoite ei kuitenkaan toteutunut projektin aikana.

Työntekijän palkkaamisen myötä yhdistyksen toiminta oli näkyvää ja tapahtumia järjestettiin entistä enemmän. VENE-projektin kolmen toimintavuoden aikana jäsenmäärä kolminkertaistui.

2009

VALOT-projekti (2009-2013) käynnistyi RAY:n rahoittamana. VENE-projektin myötä omaishoitajilta tulleesta palautteesta ilmeni, että useimmat omaishoitajat joutuvat tehtäväänsä ilman valmennusta ja hyvin vähäisin tiedoin. Tähän tarpeeseen syntyi VALOT-projekti, jonka yhteistyökumppaneina on suuri joukko terveydenhuollon ammattilaisia ja muita yhteistyökumppaneita, ja jonka tavoitteena oli turvata omaishoitajille valmennusta jo terveydenhuollossa.

2012

VENE- ja VALOT-projektien aikana yhteistyö Pieksämäen seudun Omaishoito -yhdistyksen kanssa oli melko tiivistä. Syntyi ajatus yhteisen hankkeen hakemisesta ja tavoitteeksi nostaa työn ja omaishoidon yhteensovittamista enemmän esille. Syntyi LAMPPU – Kumppanuushanke 2012-2015, jota RAY rahoitti.

2014

VALOT II -projekti (2014-2016) jatkoi VALOT-projektin toimintamallin levittämistä yhä laajemmalle yhdistyksen toiminta-aluetta sekä syvensi toimintojaan omaishoitajien valmentamisessa.

2016

OmaisOiva -toiminta (2016-) mahdollisti keväästä 2016 alkaen omaishoitajien lähialuetoiminnan järjestämisen ja kehittämisen. Kohdennettu toiminta-avustus suunnattiin omaishoitajien vertaistukiryhmien, avoimien kahviloiden, infokioskien sekä Ovet-valmennusten järjestämiseen. Yhdistys sai toiminnan myötä oman toiminnanjohtajan Maarit Väisäsen. Kati Oinonen työskenteli omaistoiminnan ohjaajana OmaisOiva-hankkeessa.

Eija Kaihila liittyy OmaisOivan tiimiin.

Paikka auki -nuoret työelämään ohjelma antoi yhdistykselle mahdollisuuden toimia kahden järjestöassistentin työnantajana vuodesta 2017 alkaen. Järjestöassistentit olivat kahtena aikaisempana vuotena olleet yhteisiä Mikkelin seudun Muisti ry:n kanssa.

2018

Selviytyjät -hanke (2018-2020) antaa yhdistykselle mahdollisuuden tukea erityislapsiperheitä ja luoda uusia verkostoja alueellisesti lapsiperheiden pariin. Hankkeen työntekijöitä ovat perhetoiminnan vastaava Kati Partti sekä perhetoiminnan kehittäjät Ilona Halmesmäki ja Essi Matikainen.

Yhdistyksen juhlajulkaisu vuodelta 2016

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n juhlajulkaisu Yhteistä ymmärrystä.
Klikkaa kuvaa lukeaksesi Juhlajulkaisumme

Meidät löydät: Omatori, Porrassalmenkatu 21, 2. kerros (hissi), 50100 Mikkeli | puh. 044 944 8493